Skyltar till vårdcentralen i Sälen.
... för att hamna på vårdcentralen eller akuten i Sälen ... Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Tidiga insatser leder till längre sjukskrivning

Forskare: "Syftet var att hjälpa men det blev tvärtom."
0:53 min

Tidiga insatser till sjukskrivna patienter minskar inte sjukskrivningslängden. Det visar en mindre studie gjord på en vårdcentral i Ludvika.

-Syftet var att hjälpa patienterna men resultatet blev tvärt om, säger Lars Carlsson är doktorand vid centrum för klinisk forskning i Dalarna, Uppsala Universitet.

Patienter som redan första sjukskrivningsveckan, förutom läkaren, fick träffa sjukgymnast, arbets- och samtalsterapeut var borta från jobbet längre än den kontrollgrupp som bara träffade läkaren. De 33 patienter som ingick i studien hade besvär av värk eller psykiska problem.

Lars Carlsson säger att man med för tidiga insatser kan skapa ett medicinskt problem som skulle kunna gå över av sig själv.

- Man har vetat sen tidigare att kommer man in för sent i en rehabiliteringförlopp så har man dålig effekt men den här studien pratar om att man inte ska komma in hur tidigt som helst.

Den här undersökningen får stöd av en större studie. När inspektionen för socialförsäkringen, ISF, utredde rehabiliteringsgarantins effekter på hälsa och sjukfrånvaron såg dom att dom patienter som var sjukskrivna för icke-specifika rygg- och nackbesvär som fick en multimodal behandling och träffade både samtalsterapeuter och sjukgymnaster, ökade sin sjukfrånvaro. Behandlingen hade inga långsiktiga effekter på varken antal läkarbesök eller läkemedelskonsumtion. Lars Carlsson som är doktorand vid centrum för klinisk forskning i Dalarna, Uppsala Universitet, säger att dom måste fortsätta forska för att komma fram till hur patienterna kan få bästa hjälpen.

- Det finns förmodligen någon lagom tid i sjukskrivningsförloppet då man kan hjälpa patienten på bästa sättet,

-Vi kanske behöver ha kunskap om vilka patienter vilka vi ska sätta mest resurser på, när i sjukskrivningsförloppet man ska göra det och faktiskt hur vi ska hjälpa dom på bästa sättet. Det är mycket vi inte vet idag, säger Lars Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".