Läkare med händerna på ryggen, bilden tagen bakifrån.

Läkare anmäld till IVO efter upprepade försummelser

Befaras vara en fara för patientsäkerheten
0:55 min

En stafettläkare som tjänstgjort i Mora har anmälts till Inspektionen för Vård och Omsorg - IVO - för upprepade försummelser. Bland annat ska han ha uteblivit från schemalagda arbetspass och inte varit anträffbar när han haft bakjour.

Det är chefsläkaren vid Landstinget Dalarna som anmält stafettläkaren med hänvisning till att han befaras vara en fara för patientsäkerheten.

Stafettläkaren har fått återkommande klagomål på sig från kollegor och vårdenhetschefer. Han har enligt dem inte passat tider på jobbet och inte varit anträffbar när han haft bakjour. Vid bakjour ska en mindre erfaren läkare som är i tjänst ha möjlighet att rådgöra med en mer erfaren kollega. Men vid flera tillfällen har det då inte gått att få tag i stafettläkaren.

Chefen för en verksamhet i Mora, där läkaren varit inhyrd då och då i två år, ifrågasätter om stafettläkaren över huvud taget är lämplig som läkare och ber landstingets chefsläkare dels att stänga av stafettläkaren från fortsatt tjänstgöring i Dalarna och anmäla honom för utredning om han kan ha kvar sin legitimation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".