Selfiepinne
Selfiepinne - ett av våra nya ord. Foto: TT.

Teknik och politik bakom årets nya ord

Cisperson, genusbudgetering och selfiepinne är några av orden som finns med när Språkrådet idag släpper sin årliga nyordslista.

40 nya ord står med på årets nyordslista som Språkrådet har sammanställt tillsammans med Språktidningen. Det är ord som under året har etablerat sig i svenskan, många har hörts i den politiska debatten men även den tekniska utvecklingen har gett upphov till en hel de nya ord.  

 Per-Anders Jande som är nyordsansvarig på Språkrådet menar att de nya orden berättar mycket om den tid vi lever i.

– För att kunna prata om nya fenomen behöver vi nya ord. Därför skapar och lånar vi ständigt in nya ord. Nyordslistan fungerar som en spegel av samhällsutvecklingen, säger Per-Anders Jande i ett pressmeddelande.

Flera av de nya orden kommer direkt från den politiken, såsom ryggprotest och rödgrönrosa, men även ord som framförallt har använts i samhällsdebatten på sociala medier, som köttnormen och tvåkönsnormen, finns med.

Den tekniska utvecklingen fortsätter också att bidra med nya ord och i årets lista finns bland annat fotobomba, klickfiske och digital valuta med.

Hela nyordslistan samt förklaringar hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".