Polisskylt.

Så blir polisarbetet i Dalarna efter omorganiseringen

Nya områdeschefen Lars Lindahl: "Synligheten ska definitivt öka."
1:33 min

Polisen går snart in i den största omorganiseringen sedan 60-talet. Från och med årsskiftet kommer landets 21 polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium omvandlas till en sammanhållen myndighet.

Lars Lindahl, som blir ny områdeschef för Dalarna, ser positivt på den kommande förändringen.

– Det har varit väldigt olika i vårt sätt att arbeta i de olika polismyndigheterna. Den här enhetligheten tror jag blir väldigt bra för polisens förmåga att bli effektiv, säger Lars Lindahl.

Den nya Polismyndigheten kommer organiseras i 7 olika regioner. Dalarna kommer tillsammans med Värmland och Örebro ingå i region Bergslagen, med Örebro som huvudområde.

– Jag tror att det kommer vara till en fördel. För då har vi både regionens och landets resurser till förfogande, säger Lars Lindahl.

I samband med omorganiseringen kommer antalet närpolisområden i Dalarna att minska från fem till tre. Avesta och Ludvika närpolisområden tas bort. Ludvika ska istället ingå i Borlängeområdet, och Avesta blir en del av lokalpolisområdet Falun. Det tredje området är Mora. Dagens polisområde Malung-Sälen kommer att ingå i lokalpolisområde Mora. 

Arbetet med att bilda den nya myndigheten är indelat i sju olika faser och har pågått under 2013 och 2014. Den sista fasen, som genomförs under hösten och vintern nu i år, handlar om verkställande, verksamhetsplan och budget för den nya myndigheten.

Även om det kommer dröja något år innan medborgarna faktiskt märker av omorganiseringen, finns det en hel del saker som blir nya, exempelvis medborgarlöften. Det innebär att polisen tar reda på vad invånarna i respektive kommun tycker att det borde läggas resurser på. Det kommer då anpassas till polisens arbetsplanering.

Är det några brott vi kommer se mindre av framöver?

– Framförallt ska vi fokusera på mängdbrott, det som medborgarna känner frustration över att vi inte lyckas lösa. Till exempel har vi ganska låga uppklarningsprocent på villainbrott och lägenhetsinbrott, säger Lars Lindahl.

Bortsett från att bli bättre på att förebygga och utreda brott kommer polisen satsa på bättre kommunikation, dels via sociala medier men också genom att synas mer ute i samhället.

– Synligheten ska definitivt öka, men inte genom att det blir fler poliser, utan att de poliser som redan finns syns mer. Minst 50 procent av all vår verksamhet ska ske ute i lokalpolisområdena, säger Lars Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".