Snökanon.
Foto: SVT Bild.

Snön säkrad till VM-tävlingarna

Efter en veckas kyla över julhelgen har Falu kommun tillverkat så mycket snö på Lugnet att tävlingarna under VM, 18 februari till 1 mars, är helt säkrade.

Trots att det är långt kvar till tävlingarna är snön redan på plats i hoppbackarna och under måndagen genomfördes den första träningen i normalbacken.
– Stora backen kommer att bli klar inom de närmsta dagarna och är öppen för träning efter nyår. Redan på nyårsdagen kommer det svenska landslaget i backhoppning till Falun för att träna, berättar Tomas Jons, fritidschef vid Falu kommun, i ett pressmeddelande.

Även snön till längdskidstadion är färdigproducerad och kommer att schaktas ut och prepareras i veckan.
– I skogen har vi snart två slingor på vardera 3,75 kilometer klara. De kortaste banlängderna som måste finnas för att kunna genomföra längdtävlingarna under VM är två stycken på vardera 2,5 kilometer, en för klassisk åkning och en för fristil, och det har vi alltså fått till med råge i dagsläget, säger Tomas Jons.

Totalt handlar det om mellan 60–70 000 kubikmeter snö som tillverkats hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".