Långa vårdköer för utredning av dyslexi
Foto: TT.

Väntetiderna för behandling av prostatacancer minskar

Ulf Holmberg: "Dödligheten skulle minska med hälften med screeningmetod"
0:58 min

Dalarna hade tidigare landets längsta väntetider för patienter som drabbats av prostatacancer. Mellan konstaterad cancer och behandlingsstart var det bortåt åtta månader. Men på bara något år har väntetiderna minskat till omkring 45 dagar.

- En snabb och god vård är avgörande för överlevande för de flesta av patienterna, säger Ulf Holmberg från patientföreningen Pro Liv Dalarna.

Det är bland annat satsningen på särskilda kontaktsköterskor som betytt mycket. Dessutom har fler urologer och patologer anställts. Det betyder att många patienter i en väldigt besvärlig situation kan få det lite bättre.

- Det är nog så att de fått det mycket bättre en hel del av dem. Framförallt känner de större trygghet, säger Ulf Holmberg som nu hoppas på att allmän screening ska införas.

- Dödligheten skulle minska med hälften enligt internationella studier om man inför någon typ av screening från 45-års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".