SOS Alarm. foto Janerik Henriksson, Scanpix.
Foto: Janerik Henriksson, Scanpix.

Många ringer skämtsamtal till SOS

SOS Alarm går en hektisk natt till mötes när vi nu ringer in det nya året. Men långt i från alla som slår numret 112 är i verklig nöd. Mycket tid ägnas åt skämtsamtal, enligt Sverker Pettersson på SOS Alarms pressjour.

- Tyvärr får vi ägna mycket tid åt blajsamtal, säger Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour.

En kvinna vill köpa cigaretter och undrar om det finns en ambulans ute och åker så att hon kan få skjuts, en annan undrar om en konsert har blivit inställd, en man har slut på pengar på kontantkortet och vill bli kopplad till en kompis, ytterligare en står i kö och är sur för att någon har gått före medan en annan bara vill pröva om mobilen har täckning.

Det är alla exempel på samtal som kommit in till SOS Alarm. Samtal som tar operatörernas tid och gör att de som verkligen behöver hjälp får vänta. Cirka 40 procent av samtalen till 112 är inte riktiga nödsamtal.

- Vi måste ta alla samtal på allvar så det är olyckligt att folk som inte ska ringa 112 gör det, säger Sverker Petersson.

På årets sista natt går telefonerna till SOS Alarm särskilt varma. Då kommer mer än dubbelt så många samtal jämfört med en vanlig lördagsnatt. Mest hektiskt är det runt tolvslaget och timmarna därefter.

- Det är mycket som händer då eftersom många är ute och festar. Men många samtal är också ett rent missbruk och förstör för dem som är nödställda, säger Sverker Petersson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".