Fyrverkeri. Foto Bertil Ericson, Scanpix.
Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Polisen kommenterar nyårsnatten

Magnus Werkmästar: "Mycket fylleri över hela länet"
2:21 min

Nyårsnatten har inneburit en hel del fylla i länet, enligt polisen. Flera fall av misshandel har rapporterats in, men ingen av grövre karaktär. Två anmälningar om våld mot tjänsteman har också upprättats.

- Natten har varit stökig med mycket raketer kring tolvslaget och mycket fylleri överhela länet. Inte helt ovanligt för en nyårsnatt men mer än vi poliser tycker är acceptabelt, säger polisens vakthavande befäl Magnus Werkmästar och pekar ut Falun, Borlänge och Sälen som de stökigaste platserna.

Har det varit några olyckor i samband med raketer?

- Inget som kommit till vår kännedom. Inga olyckstillbud men ibland rent hänsynslösa beteenden där man utsätter djur för obehag och människor för fara.

Magnus Werkmästar berättar att det på ett torg sköts raketer väldigt nära folksamlingar och att folk överlag inte varit särskilt varsamma.

- Folk har ringt in och framfört missnöje över hur folk skjutit sina raketer, säger Werkmästar.

Totalt har 21 personer omhändertagits för fylleri, elva i Falun/Borlänge, fem i Sälen och resterande utspritt över länet.

- Vi har sju anmälningar om misshandel, alkohol eller krogrelaterat. Det är inga grova våldsbrott, utan det är bara att konstarera att människor tappar omdömet när de dricker alkohol.

Två anmälningar om våld mot tjänsteman har också upprättats.

- I samband med ett ingripande i Sälen blev en polis biten i handen av en omhändertagen fyllerist. Och i Leksand fick en kollega ta emot sparkar mot benet, avslutar Magnus Werkmästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".