Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dalaföretag inte avskräckta från att investera i Östeuropa

Publicerat fredag 2 januari 2015 kl 04.29
Bergvik Skog: "Vi har en långsiktig ambition i vår investering i Lettland"
(1:15 min)
Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Spänningarna mellan Ryssland och grannländerna i samband med ukrainakrisen har inte hindrat svenska företag från att investera i de baltiska länderna. Ett av de svenska företag som har investerat i år är Bergvik Skog - en av Mellansveriges största skogsägare med huvudkontor i Falun.

Baltikum har blivit mer attraktivt för svenska företagare, säger Business Swedens Österuopachef Mantas Zalatorius.

– Det är ju ganska intressant, men den här konflikten har inte påverkat svenska intresset mot Baltikum negativt, utan snarare tvärtom. Vi ser ökat antal förfrågningar från svenska företag beträffande deras affärer i Baltikum.

När Ryssland är oroligt ses de tre baltiska länderna som ett tryggare alternativ - de är såväl EU- som natomedlemmar och när Litauen från och med årsskiftet går över till euron så har alla tre länderna euro som valuta.

Dessutom har länderna gått igenom ett stålbad efter finanskrisen och har nu sundare ekonomier med tillväxt och gynnsamt företagsklimat. Och det lockar svenska företagare.

I dag finns närmare 1 300 aktiva svenska företag i Baltikum, flest - drygt 800 finns i Estland, det land som först gick över till euron. Drygt 300 finns i Lettland och runt 150 i Litauen.

I Falun finns Bergvik Skog, ett av Sveriges största skogsägande bolag och ett av de svenska företag som under året har investerat i Lettland. Något som spänningarna mellan Ryssland och dess grannländer inte kan stoppa säger Bergvik Skogs skogschef Lars-Erik Wigert.

– Att investera utomlands är alltid en risk inlagd i det, jämfört med att investera i Sverige. Men skogsbruk är långsiktigt och vi har en långsiktig ambition i vår investering i Lettland.

Bergvik Skog har funnits i Lettland sedan 2008 och i och med årets köp så äger bolaget nu drygt 107 000 hektar skog där.

På Business Sweden ser man alltså ett ökat intresse för de baltiska länderna hos svenska företag. Och en del branscher är hetare än andra.

– Det är energi, det är cleantech, det är it. Det vi ser de senaste åren vad vi inte sett tidigare är att det finns allt fler svenska tjänsteföretag som börjar etablera sin verksamhet i de baltiska länderna, säger Business Swedens Österuopachef Mantas Zalatorius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".