Reine Ullén överlevde branden i Västmanland
Reine Ullén överlevde branden i Västmanland. Foto: Johan Thorén.

Tillbakablick 2014: Reine överlevde branden i Västmanland

Reine Ullén: "Jag bad henne ta hand om barnen och sa att jag älskade henne"
6:00 min

Reine Ullén från Söderbärke överlevde branden i Västmanland mot alla odds. Två och en halv timme låg Reine i ett eldhav, fångad av fallna träd där marken runt omkring honom glödde. Hans chaufför omkom. Reine räddades i sista sekund. Jag har fått en andra chans, säger han.

I Västmanland rasade i somras den största branden i modern tid. Dag efter dag ökade omfattningen och överrumplade allmänheten och myndigheter. På en liten skogsväg skulle timmer hämtas och Reine Ullén från Söderbärke som har timmerbilar var på plats för att hjälpa en anställd. Livet har gett honom en andra chans.

– Jag och min chaufför skulle byta skift. Vi skulle åka och titta på en skogsväg, och när vi kommer tillbaka mot lastbilen så blev vi överraskade av eldbomber.

– Det var som stora eldklot, det exploderade i skogen och en stor eldvägg kommer emot oss.

Vad hinner man göra i ett sådant läge?

– Man hinner tänka jävligt mycket. Vi blev fågna i elden och paniken var fullsändig. Min chaufför sprang ifrån elden...

– Jag ringde min fru för att säga adjö, jag talade om att hon skulle ta hand om barnen och att jag älskade henne. Hon lyckades hålla mig kvar i telefon och hon fick panik och åkte mot stället där jag var.

Dagarna efter branden ägnas åt rehabilitering och att bearbeta den dramatiska händelsen som har gett Reine ett andra liv. Vardagen och vägen framåt är mödosam, och sviterna för Reine blev svåra.

– 65-procentinga brännskador av tredje graden. Men man får ju se det positiva i det hela, man lever. Varje morgon jag vaknar får man börja med att räta ut och få upp mjukheten i skinnet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".