Räddningstjänsten på plats vid moskébranden i Eskilstuna. Foto: Pontus Stenberg/TT.
Räddningstjänsten på plats vid moskébranden i Eskilstuna på juldagen 2014. Foto: Pontus Stenberg/TT.

Efter moskébränderna - nu kraftsamlar polisen

Muhammed Amin: "Hatbrotten måste prioriteras mer"
1:14 min

Efter den senaste veckans moskébränder kraftsamlar polisen och börjar arbeta närmare de muslimska församlingarna. I dag genomför Islamiska förbundet manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

En molotovcocktail som kastades tidigt på nyårsdagen mot moskén i Uppsala blev den tredje moskébranden bara den senaste veckan. Nu höjer polisen beredskapen i tre steg, enligt Mats Löfving som är ställföreträdande rikspolischef.

– På väldigt kort sikt har vi gått ut till landets polis och uppmana till särskild tillsyn av den här typen av byggnader. Vi kommer prioritera dialogen med företrädarna för moskéerna och vi kommer också att prioritera den här typen av företeelser i vårt samarbete med säkerhetspolisen, säger han.

I dag arrangerar Islamiska förbundet manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö under parollen "Rör inte min moské". Talespersonen Muhammed Amin säger att många muslimer nu känner stor oro och välkomnar att polisen kraftsamlar.

– Men jag tror också att det här är politikernas ansvar. De måste dirigera polisen så att man prioriterar hatbrotten mer, se över säkerhetsfrågorna. Som jag påpekat tidigare är ett stort problem att de här frågorna hamnat över huvudet på moskéerna, det är bara en tidsfråga hur länge man kan hålla på och bevaka moskéerna på fritiden, säger Muhammed Amin.

Lyssna på ett längre samtal med Mats Löfving och Muhammed Amin i P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".