Sofia Jarl (C) oppositionsråd i Gagnef
Sofia Jarl (C) fick inte ansvarsfrihet men fick ändå fortsätta som kommunalråd i Gagnef i juni. I dag är hon oppositionsråd, eftersom hennes parti Centerpartiet backade stort i valet.

Inga olagligheter i Gagns Inn-affären

Lennart Finn överklagade och är besviken: "Kommunallagen är skriven av politiker för politiker"
0:59 min

Kommunstyrelsen i Gagnef bröt inte mot lagen när den tog det hårt kritiserade beslutet att flytta flyktingmottagningen till fastigheten Gagns Inn. Det säger förvaltningsrätten i Falun.

Det handlar om turerna kring Gagnefsbostäders köp av fastigheten Gagns Inn, som dåvarande kommunalrådet Sofia Jarl (C) lovade att kommunen i tio år framåt skulle hyra för sin flyktingmottagning.

Hon fick hård kritik för att ha överträtt sina befogenheter och för att ha undanhållit information från andra politiker i Gagnef. Hon beviljades inte heller ansvarsfrihet i kommunfullmäktige. Ändå fälls hon alltså inte i förvaltningsrätten.

– Man kan väl säga att det här är lite av en upprättelse. Det här visar att beslutet i sig har kommit till i laga ordning, oavsett vad revisorerna har sagt, säger Sofia Jarl.

Domstolen har enbart tittat på om beslutet var lagligt - inte om det var lämpligt. Dåligt, tycker Lennart Finn, en av dem som överklagade och som i dag är aktiv i nystartade partiet Kommunal samling. Han är kritisk till hur kommunallagen är utformad

– Kommunallagen är skriven av politiker för politiker, säger han och fortsätter:

– Sakinnehållet bryr vi oss inte om, säger domstolen. Man kan alltså fatta beslut om vilka vansinnigheter som helst bara man gör det på rätt sätt.

Sofia Jarl och ytterligare ett par politiker anklagades också för att vara jäviga. Men enbart det faktum att en politiker sitter i både en kommunal nämnd och ett kommunalt bolag gör inte att hen är jävig. Men Lennart Finn vill återfå möjligheten att utkräva personligt ansvar av politiker.

– Ja, det ska åtminstone finnas någonting som gör att de tar sig om hakan två gånger innan de gör några dumheter, säger han.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".