Maria Rydqvist under Tour de Ski 2012. Foto: TT/Pontus Lundahl.
Maria Rydqvist under Tour de Ski 2012. Foto: TT/Pontus Lundahl.

Rydqvist först i mål bland svenskorna

Tour de Ski 2015 är nu i full gång i tyska Oberstdorf. I första prologen tog norrmännen, med Marit Bjørgen i spetsen, hem segern. På 17:e plats kom den första svenska deltagaren, Maria Rydqvist från Älvdalens IF.

De norska damernas dominans var överväldigande när Tour de Ski inleddes i tyska Oberstdorf i dag. Marit Bjørgen vann den 3,2 kilometer långa fristilsprologen före sina lagkamrater Heidi Weng, Ragnhild Haga och Therese Johaug.

För svensk del var Maria Rydqvist främst på 17:e plats, 24,4 sekunder bakom Bjørgen. Även Stina Nilsson, 23:a, och Anna Haag, 26:a, var bland de 30 främsta som fick världscuppoäng. Charlotte Kalla har valt att avstå tävlingen för att fokusera på VM i Falun i februari.

Tour de Ski omfattar sju etapper på nio dagar och fortsätter med jaktstart, 10 kilometer klassiskt, i Oberstdorf på söndagen. De tre främsta i prologen tilldelas 15, 10, respektive 5 bonussekunder, vilket gör att Bjørgen går ut med nästan 16 sekunders ledning på söndagen. Hon vann prologen med 10,7 sekunder före Weng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".