Stina Nilsson i Tour de Ski. Foto: TT
Stina Nilsson i Tour de Ski. Foto: TT

Stina Nilsson sensationell fyra

"Jag är hur nöjd som helst med loppet"
2:10 min

Stina Nilsson klättrade från 23:e till fjärde plats i jaktstarten under den andra dagen av Tour de Ski i tyska Oberstdorf. Nu hoppas Radiosportens expert Torgny Mogren att hon tänker om och fullföljer hela touren.

– Hon får överväga det. Det här är ett styrkebesked, det visar att hon har kapacitet att åka traditionell skidåkning. Hon knäckte Kowalczyk och Fessel sista kilometerna, säger Torgny Mogren.

Stina Nilsson kom snabbt ikapp huvudklungan och tog sedan placering för placering. Frågan var om sprintspecialisten skulle orka hänga med hela sträckan över 10 kilometer i klassisk stil. Det gjorde hon med råge. På slutet gick hon upp i täten av klungan och spurtade i mål 4 sekunder före Fessel.

– Fantastiskt åkt av Stina. Hon hade jättefina skidor och måste ha en kanonform. Jättetrevligt att se Stina i den här fina formen, säger Mogren.

Nu blir det en vilodag för åkarna innan det blir sprinttävling i touren på tisdag från Val Müstair, Schweiz. Där kan nog Nilsson plocka ytterligare tid och kanske avancera till topp 3 i sammandraget. Därefter är det tänkt att Stina Nilsson ska hoppa av touren.

Även Emma Wikén körde upp sig - från 32:a till sjunde plats. Anna Haag, 26:a i prologen, blev tolva.

Nilsson har totalt nära två minuter upp till ledande Marit Bjrgen som gick ut i ledning med 16 sekunder i jaktstarten. Under de 10 km krossade hon konkurrenterna. Trean Therese Johaug inledde visserligen med att köra i kapp tvåan Wengs försprång på 13 sekunder fram till 1,9 kilometer, samt att ta fem sekunder på Bjørgen. 

Men därefter var det inget snack. Marit Bjrgen körde överlägset snabbast och försprånget bara växte.  36 sekunder vid 4,4 kilometer. 43 sekunder vid 6,9. I mål var Weng och Johaug besegrade med 56 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".