Calle Halfvarsson. Foto: TT.
Calle Halfvarsson. Foto: TT.

Halfvarsson trea efter upploppskaos

Lyssna på den dramatiska spurten: "Aj, aj, aj, han blir uttryckt"
1:33 min

Calle Halfvarsson var på väg mot segern i jaktstarten över 15 km klassisk stil i tyska Obertsdorf under andra dagen av Tour de Ski. Men då blev han uttryckt av italienaren Francesco de Fabiani och fick nöja sig med tredje plats. Segern gick i stället till norrmannen Petter Northug.

Calle Halfvarsson gick ut som tvåa i jaktstarten, 10 sekunder bakom Dario Cologna. Svensken var snabbt ifatt schweizaren och sedan anslöt också trean Petter Northug till duon. Efter några kilometer var sedan resten av fältet ikapp och det blev en långsam klungkörning hela loppet fram till slutet.

Då blev det dramatiskt. När Marcus Hellner försökte avancera i sista uppförsbacken krokade han i ledande Martin Johnsrud Sundby. I kaoset som uppstod ryckte de Fabiani undan tillsammans med Halfvarsson och norrmannen Niklas Dyrhaug. 

Halfvarsson som hade bra glid var på väg att koppla greppet in mot upploppet. Då blev han utknuffad av italienaren.

– Calle fick en jättefin kurva, sen kunde inte de Fabiani hålla sin linje, han tryckte ut Calle mot reklamskyltarna som inte fick något utrymme utan Calle fick ta om i stället. Sen gick de Fabiani ihop mot Dyrhaug och då kunde Northug komma förbi och vinna. Typiskt Northug, han är bra i de här man mot man-duellerna, säger Mogren. 

Kanadensaren Alex Harvey blev tvåa och Halfvarsson var trea i mål. Starkt av Halfvarsson som förutom att ha blivit stängd in mot upploppet även bröt en stav i slutet och fick åka med en reservstav. 

Marcus Hellner slutade nia, distanserad med fem sekunder, och Daniel Richardsson körde in som 15:e åkare, 13 sekunder bakom Northug.

Nu väntar en vilodag innan det blir sprint i tisdag i Val Müstair, Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".