Man skjutsar annan man i rullstol.
Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är sedan den 1 januari klassat som diskriminering. Detta har handikappförbund stridit för i många år, till exempel genom Marschen för tillgänglighet och Torsdagsaktionen, där de demonstrerat utanför Rosenbad varje torsdagsmorgon. Foto: Janerik Henriksson, TT

Nu räknas bristande tillgänglighet som diskriminering

Bengt Jansson, Personskadeförbundet Dalarna: "Det är ju ett steg i rätt riktning i alla fall"
2:06 min

Sedan årsskiftet räknas även bristande tillgänglighet som en form av diskriminering - något som flera handikappförbund har kämpat för i många år.

-- Hur verksam lagen blir, det får vi väl se så småningom, men vi ser det som positivt i alla fall, säger Bengt Jansson, ordförande i Personskadeförbundet i Dalarna.

Tanken med lagändringen är att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på likvärdiga villkor som andra människor. Inom i stort sett alla samhällsområden ska den som driver en verksamhet vidta skäliga åtgärder för att göra den tillgänglig för alla. Det kan handla om allt från att ta bort trösklar till att erbjuda studiehjälpmedel.

Men - det finns undantag i lagen, till exempel för företag med färre än tio anställda.

– På många ställen kanske det inte blir så tillgängligt, funderar Bengt Jansson.

– Men det kanske är så att verkligheten kommer i kapp och även små företag som inte enligt lagen behöver anpassa ändå kommer att göra det i framtiden.

Trots att tillägget i diskrimineringslagen är så färskt, är det redan på väg att prövas. En man i Gävle har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen för att han inte kunde komma ombord på bussen med sin rullstol.

– Det blir intressant att se vad utslaget blir där. Det borde faktiskt vara så år 2015 att alla bussar skulle vara tillgängliga, säger Bengt Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".