Foto: Christine Olsson/Scanpix
Foto: Christine Olsson/Scanpix

Amorteringskrav på bolån väntas bli verklighet i år

Nu tar regeringen nästa steg för att bromsa hushållens skuldsättning. Samtal har inletts om andra åtgärder - som slopat ränteavdrag - med övriga partier.

Hushållens ökande skulder pekas ut som ett orosmoment i svensk ekonomi. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har nu haft ett första samtal med Moderaterna om vad nästa drag kan bli för att begränsa lånefesten. Inom kort väntar samtal med representanter för övriga partier.

Slopade ränteavdrag är ett alternativ som ligger på bordet.

-Huvudinriktningen är att brett diskutera synen på hushållens skuldsättning och hur vi skulle kunna hantera den. Det är inte så att vi har låst oss vid en åtgärd, utan vi för ganska förutsättningslösa samtal, säger han till TT.

Bolund sade redan i höstas att han ämnade att bjuda in till samtal.

-Hushållens skuldsättning har ökat under ganska lång tid och ligger på en historiskt hög nivå. Det är något vi måste vara vaksamma på, säger han.

Samtidigt måste man införa en åtgärd i taget och se vilka effekter den får, fortsätter han. Finansinspektionen räknar med att reglerna om amorteringskrav träder i kraft till sommaren.

-Men det är också bra att i diskussionen ligga lite före, så att vi kan agera om skuldsättningen fortsätter att stiga, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".