Tre orter i Dalarna nominerade till Sveriegs bästa idrottsstad. Foto: Aleksander Andersen/TT
Foto: Aleksander Andersen/TT

Professor efterlyser nya sätt att tävla inom barnidrotten

Professor i idrottsfysiologi: "Tävlandet ska vara allsidigt. Olika barn presterar bäst vid olika tävlingar"
0:58 min

Allt färre barn idrottar och enligt Riksidrottsförbundet kan det vara tävlandet och den ivriga jakten på att vinna som gör att många ungdomar tröttnar ur. Michail Tonkonogi är professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna, och han menar att det behövs nya sätt att tävla på.

- Barn spelar ju fotboll ungefär som vuxna spelar fotboll, de ska göra mål och det finns två mål och målvakter och linje på plan. Men varför inte ändra reglerna så att de vid ett tillfälle inte ska kunna passa bakåt eller att man ska spela på en lutande plan, frågar sig Michail Tonkonogi och fortsätter:

- Även tävlandet ska vara allsidigt precis som träning. Om man gör så här så gör det att olika barn kommer att prestera bäst vid olika tävlingar.

Börjar vi med tävlingar för tidigt?

- Det beror på vilket sätt du bedriver tävlingsaktivitet. Det finns inget fel i att unga barn tävlar, men på vilket sättet och med vilka syften är en helt annan fråga, säger Michail Tonkonogi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".