Varg. Foto Erik Yngvesson, Scanpix.
Först nästa vecka väntas Naturvårdsverket komma med besked om det blir någon vargjakt i Dalarna eller inte. Foto: Erik Yngvesson, Scanpix.

Ännu ingen vargjakt i Dalarna

Jägaren Kjell Hallgren: "Vi skulle behöva ta bort några vargar och samtidigt få jaga dem så att de blir lite skyggare"
1:11 min

Licensjakten på varg är för tillfället stoppad i Dalarna. Sent på torsdagen tog förvaltningsrätten i Karlstad även beslut att stoppa vargjakten i grannlänen Värmland och Örebro.

Jägaren Kjell Hallgren i Ludvika tycker det är tråkigt att vargjakten i Dalarna är stoppad. Han berättar att jägarna har ändrat sitt beteende på grund av vargarna i Saxdalenreviret.

– Det är slut med nästan all löshundsjakt, för det är ingen som vill släppa sin hund och mata vargarna med en hund heller, säger han.

Tycker du att det inte skulle finnas några vargar alls?

-- Nej, det kan få finnas några vargar, men det får inte vara så många som nu.

Men alla håller inte med. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen anser tvärtom att vargstammen är för liten - och har därför överklagat licensjakten.

Här i länet har Naturvårdsverket förbjudit jakten att starta innan myndigheten tagit beslut i frågan. Det beslutet kan komma på måndag, och kan innebära ett definitivt stopp för vargjakt i Dalarna.

– Jag lever på hoppet fortfarande, men jag tror att det är nog svårt att få igång jakten, säger Kjell Hallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".