Carl-Johan Bergman är chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Carl-Johan Bergman är chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
ATTACKEN PÅ CHARLIE HEBDO

Lokaltidning känner ingen publicistisk oro

Ansvarige utgivaren: "Lokala medier har lika stor sprängkraft som rikstäckande."
1:06 min

Terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo fördöms runtom i världen som ett brott mot demokrati och yttrandefrihet. I lokaltidningen Dalarnas Tidningar finns ett avsnitt där man skriver satiriska texter om allt möjligt. Ansvarige utgivaren Carl-Johan Bergman tänker inte låta attentatet påverka vad som skrivs där.

– Att angripa en tidning, den fria pressen, de fria tidningarna, är fruktansvärt. Det är ett angrepp på vårt demokratiska samhälle. Då blir jag förbannad och ledsen, säger Carl-Johan Bergman.

Onsdagens attentat mot den franska tidningen har minst sagt rört upp känslor världen över. Frågan om ifall det också skulle kunna ske här i Sverige har varit uppe på agendan. Enligt Carl-Johan Bergman är risken att bli drabbad lika stor för de lokala medierna som för de rikstäckande.

– I dag lever vi i ett samhälle där lokal media har lika stor sprängkraft som riksmedia. Så hotbilden är snarare grundad på spridningen och inte hur stor utgivning man har, säger han.

Trots det som har hänt känner han ingen anledning till att gå runt och oroa sig.

– Kontroversiella publiceringar ska man noga avväga, men vi ska inte vara rädda för att publicera av den här orsaken. Däremot måste man veta vad man gör och vilka konsekvenser det kan få.

I Dalarnas Tidningar finns ett avsnitt som heter Mupplogen, där satiriska texter skrivs om lite allt möjligt. Det finns inga planer på att skärpa reglerna för vad som publiceras där framöver.

– Det kommer vi inte förändra. Skulle vi ändra på den hållningen och snäva in vad man får skämta om, då är vi ute på svag is, säger Carl-Johan Bergman.

Kan man skriva satir om vad som helst?

– Man kan skriva satir om vad som helst, men om man väljer att publicera det eller inte är en annan fråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".