Ingen skyddsjakt på varg i Olsjöreviret. Foto: Gary Kramer/TT
Foto: Gary Kramer/TT

Vargjakten i Örebro och Värmland stoppad i sista stund

Licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län, som skulle inletts på fredagen, stoppades i sista stund av förvaltningsrätten.

- Fullständigt oanständigt, anser Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare.

Beslutet från förvaltningsrätten i Karlstad gäller tills vidare, och är inget slutligt avgörande. Dessutom tänker Svenska Jägareförbundet överklaga torsdagens beslut till kammarrätten i Göteborg.

- Det är anmärkningsvärt att beslutet kommer tolv timmar innan jakten ska påbörjas. Ett antal personer har tagit ledigt och tagit sig ut i markerna, säger Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare.

Han är mycket kritisk till att beslutsprocessen om licensjakten startat så sent. Det var i slutet av november länsstyrelserna bestämde att 24 vargar skulle få skjutas i Värmlands län, och tolv i Örebro län.

- De som argumenterar för att hindra jakten vinner på att besluten tas så sent som möjligt. Nu spelar myndigheterna dem i händerna, anser Björn Sprängare.

Årets jakt är den första som hanteras enligt den nya beslutsordning som införts för licensjakt på varg. Den innebär bland annat att länsstyrelsernas beslut bara kan överklagas till Naturvårdsverket, som i sin tur gav sitt klartecken för några dagar sedan.

Men även verkets beslut överklagades - till förvaltningsrätten. Den framhåller nu att hela frågan om vargjakten är oviss, att EU-domstolen kan ha synpunkter som måste beaktas, och att den begränsade rätten att överklaga kanske inte är förenlig med EU:s rättsprinciper.

Alltså ingen jakt, i väntan på att förvaltningsrätten funderar klart i frågan.

- Här har riksdagen fattat beslut, och man tar beslut på Naturvårdsverket. Likafullt får man inte genomföra jakten. De drabbade, de som har problem med detta är, det är människor ute i bygderna. Hur man än försöker förklara så förstår de inte den här processen, säger Björn Sprängare.

En av organisationerna som överklagat Naturvårdsverkets beslut är Världsnaturfonden (WWF), som framförallt vill förändra hela beslutsordningen.

- Vi är inte emot licensjakt. Men den måste utgå från vetenskapliga bedömningar om vargstammens livskraft, inte från politiska beslut om hur många vargar som får finnas, säger WWF:s rovdjursexpert Tom Arnbom.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".