Fotgängare i snöoväder. Foto: Britta Pedersen/AP.
Fotgängare i snöoväder. Foto: Britta Pedersen/AP.

SMHI varnar för kraftigt snöfall i helgen

Helgens väder väntas bli mycket stökigt och SMHI utfärdar klass 2-varningar på flera håll, bland annat här i Dalarna.

Under lördagen kommer kraftiga vindar från väst att dra in över Götaland och i sydväst finns risk för storm. Det kommer att blåsa rejält på flera håll, varnar Alexandra Ohlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

– I Halland och nordvästra Skåne är det störst risk för stormbyar, så där kommer vi att gå ut med en klass 2-varning.

Även Öland och Gotland har mycket hårda vindar att vänta. En klass 2-varning har utfärdats för lördag kväll då det väntas byar på uppemot 25 meter i sekunden.

Nederbörd faller samtidigt över stora delar av landet. I söder handlar det mest om snöblandat regn, som norrut övergår till snö.

– På en del håll väntas ymnigt snöfall. Det rör bland annat sydsvenska höglandet, Östergötland och på de flesta håll i Svealand, säger Alexandra Ohlsson.

Besvärligt väderläge väntas även på en del håll i norr. Friska vindar längs med kusten, i kombination med snö, medför risk för drivbildning i sydligaste delarna av Norrland.

– Mot söndag blir det blåsigt längs med hela Norrlands kustland.

I Götaland håller sig temperaturen över nollan. Svealand får mellan två och åtta minusgrader och Norrland tio till 20 grader kallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".