Sedan är man tillbaka vid Falu Gruva igen. Foto: Lotta Rydén.
Sedan falu gruva öppnade upp för allmänheten har över två miljoner personer gått runt i besöksgruvan men i framtiden kan det bli ett slut på det.

Falu Gruva kan tvingas stänga

Verksamhetschef: "Visar det sig att riskerna är för stora för att ta ner folk så kommer jag självklart stänga gruvan"
1:09 min

Falu Gruva vittrar sönder och kan tvingas stänga i framtiden. Det skriver en expert som undersökt gångarna där miljontals besökare passerat.

En bergsingenjör som besiktigade Falu Gruva förra våren upptäckte flera nya sprickor i besöksgruvan.

Slutsatsen blev att delar av berget vittrar sönder och gamla timmeruppstötningar försvagats vilket gör berget instabilt.

I hans rapport, som Falu Gruva försökt dölja, står det:

”Baserat på besiktningen 1 ovan och en bedömning av olika brottfenomen är det sannolikt att besöksgruvan underjord bör stängas någon gång i framtiden.”

Bergsingenjören vill inte ställa upp på en intervju men säger till P4 Dalarna att det är sannolikt att delar eller hela besöksgruvan kan bli tvungen att stänga inom 10-100 år, och då närmare 10. Men han tillägger att det är en gissning eftersom det inte går att göra exakta beräkningar med den informationen som finns nu.

Anna Björkman, verksamhetschef för Stiftelsen Stora Kopparberget som driver besöksnäringen kring gruvan, anser att den är säker i dagsläget.

– Visar det sig att riskerna är för stora för att ta ner folk så kommer jag självklart stänga gruvan, men vi har i projektet bedömt att vi har åtgärdat de här riskerna, säger hon.

Sedan rapporten kom 2013 har Falu Gruva genomfört flera åtgärder för att bevaka gruvans rörelser. Bland annat har de gjort en 3D-scanning av gångar och schakt.

-- Vilket gör att man kan se minsta lilla skiftning i de här miljöerna, och skulle det visa sig i kontrollen att det händer saker då måste vi naturligtvis omvärdera beslutet att stänga gruvan.

Anna Björkman pekar också på en tredjehandsgranskning som Falu Gruva beställt av ett annat företag.

-- De har inte samma bedömning att det är lika alarmerande utan de menar att processen är mer långsam, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".