Janne Landin, väderobservatör i Leksand, med ett rör som mäter snötätheten.
Janne Landin hoppas att väderprognosen för helgen stämmer så att han kan börja använda det här röret, som man mäter snötätheten med. SMHI har fått ett uppdrag av Boverket, som vill räkna på takkonstruktioner som klarar snötyngden. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Flera väderrekord under 2014

"Man kan väl naturligtvis ana att det finns ett samband med temperaturökningen"
1:40 min

Väderåret 2014 blev väldigt omväxlande med många skiftningar i både temperatur och nederbörd. Det säger Janne Landin, väderobservatör i Leksand för SMHI.

– Det är inte som förr, när det var stabila vintrar och - som man upplevde det - stabila somrar. Nu hoppar vädret mer upp och ner, säger han.

Janne Landin berättar att det slogs ett par väderrekord under 2014 i Leksand. I maj uppmättes exempelvis 29,9 grader, vilket är den högsta majtemperaturen sedan mätningarna i Leksand startade på 1870-talet. Sommaren går till historien som ovanligt torr, och i juli kom endast 25,7 millimeter nederbörd, vilket är det lägsta på fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".