Snökaos. Foto Johan Nilsson, scanpix.
Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för stora mängder snö

SMHI har utfärdat en klass 1 varning över Dalarna, med undantag för dalafjällen. Från lördagsförmiddagen och fram till kvällen väntas det komma mellan 15 och 20 centimeter nysnö, och lokalt kan det bli så mycket som 30 centimeter.

Läs hela SMHI:s varningskarta här

Vädret ställer till problem i stora delar av Sverige. SMHI utfärdar klass 2-varningar på flera håll och minst en färjelinje ställs in.

Under lördagen kommer ett lågtryck med kraftiga vindar från väst att dra in över Götaland. SMHI har lagt ut en klass 2-varning för stormbyar i Halland och Skåne, utom Österlen, från lördag eftermiddag. Samma varning gäller för Öland och Gotland från lördag kväll. En klass två varning för storm är också utfärdad för Skagerack, Bohuslän och Göteborg i kväll med västlig vind 20-25 meter per sekund.

Från lördag middag till söndag morgon väntas kraftigt snöfall vid Gävleborgs kustland som kan ge 20-30 centimeter nysnö. I kombination med frisk ostlig vind kan det bli drivbildningar. Natt till söndag vrider vinden mot nord.

Lågtrycket väntas utvecklas mycket snabbt och enligt SMHI är det mycket svårt att bedöma hur vädret kommer att bli.

Stena Line har ställt in färjan från tyska Sassnitz till Trelleborg på lördag eftermiddag och avgången åt andra hållet på söndag morgon.

Sofiero slott håller stängt under helgen på grund av risk för nedfallande grenar i slottsparken, skriver Helsingborgs Dagblad.

Större delen av landet får räkna med nederbörd. Det väntas kraftigt regn i västra och södra Götaland och blötsnö eller regn i övriga Götaland, medan Svealand och sydöstra Norrland kan få ymnigt snöfall.

Klass 1-varningar, som är den lindrigaste kategorin, har lagts för hård vind eller snöfall i nästan hela Götaland och Svealand, samt sydöstra Norrland.

Götaland kan få flera plusgrader på eftermiddagen, medan minusgrader råder i Svealand och norrut.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".