Sociala företag 1
Al Damanhouris sociala företag drivs i kooperativ form. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Sociala företag ger allt fler jobb

"Kunskaper i svenska är inte mest viktigt"
1:26 min

I Dalarna finns idag 18 sociala företag som sammanlagt sysselsätter närmare 250 personer, personer som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Men dessa sociala företag måste bredda sig till en större marknad, det anser föreningen Coompaion som stöttar sociala företag.

- I dag jobbar man med många privatpersoner och korta uppdrag. Men vi ska försöka att få till längre avtal med större företag, säger Ulf Karlsson som är rådgivare på Coompanion i Gävleborg.

I Gävleborg och Dalarna finns idag sammanlagt runt 50 sociala företag - som ger personer till exempel med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa eller långtidsarbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Sammanlagt sysselsätts över 500 personer. Mer än hälften är anställda, resten får någon form av arbetsmarknadsbidrag och arbetar efter sin förmåga. Förhoppningen är att de längre fram ska bli anställningsbara - antingen i det sociala företaget eller någon annanstans.

Med det länsöverskridande projektet - där också högskolorna i Gävle och Dalarna är delaktiga - är förhoppningen alltså att de sociala företagen ska bli livskraftigare och starkare.

Ett av de Sociala företag som redan har lyckats bra med att nå ut till stora kunder är kooperativet Sandaga i Gävle som startades för tre år sedan för att hjälpa invandrarkvinnor ut i arbetslivet. Idag är både svenskar och invandrare anställda, sammanlagt åtta personer som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden på egen hand.

Elena Al Damanhouri är en av medlemmarna och grundarna och hon anser att det viktigaste är lite hjälp på traven att visa upp vad man kan.

- Att kunna visa att man kan och att man verkligen vill. Man behöver bara en chans att få visa upp sig, säger Elena Al Damanhouri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".