Karta på högriskområden
1 av 2
De röda strecken visar högriskområdena i Falu Gruva. Besöksrutten är markerad med blå streckad linje. Foto: Ramböll Sverige AB.
falu gruva
2 av 2
Anna Björkman, verksamhetschef för Stiftelsen Stora Kopparberget.

Falu Gruva mörkade larmrapport om rasrisker

Verksamhetschef Stiftelsen Stora Kopparberget: "Tycker inte det är att mörka"
1:07 min

Förra våren kom en rapport som varnade för risker för stenras i besöksgruvan i Falun. Men i stället för att varna besökarna så mörkade gruvan rapporten.

Våren 2013 besiktigade en bergsingenjör Falu Gruva på uppdrag av Stiftelsen Stora Kopparberget som driver besöksnäringen kring gruvan. I rapporten pekade han ut sju områden i besöksgruvan där han bedömde att risken för att stenblock skulle rasa ner och skada människor var mycket hög.

Efter att Stiftelsen Stora Kopparbergets styrelse fått ta del av informationen skickades ett mejl ut där det står:

Besiktningsutlåtandet är oroande, ingen tvekan om den saken. Några exempel ur rapporten: "Två rasområden påvisar en liten utveckling, uppsprickning noterad i kritiska bärande partier centralt i besöksgruvan samt gradvis sönderfall, vittring av berg och timmerinbyggnader förekommer på flera platser".

Trots den oroande rapporten blev reaktionen inte stänga gruvan eller informera besökarna om säkerhetsbristerna. I stället skrev de i samma mejl att:

Samtliga som fått denna information inkl. vår egen styrelse behåller detta strikt konfidentiellt tills annat meddelas.

– Jag tycker inte att det är att dölja för att man har gjort besiktningar, det gör man hela tiden, det gör man i alla gruvor, säger Anna Björkman, verksamhetschef för Stiftelsen Stora Kopparberget.

Anna Björkman säger att de utfört flera säkerhetsåtgärderför sedan rapporten kom. De har bland annat stabiliserat vissa bergväggar och tagit bort sten och timmer som riskerade att falla ner.

Hon säger att åtgärderna startade så fort de fick reda på säkerhetsriskerna men att det fortfarande  gick besökare i högriskområdena innan de var säkrade. Men hon anser inte att deras hälsa riskerades.

– Jag skulle aldrig släppa ner varken min egen personal eller besökare om jag ansåg att det var farligt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".