Falu gruva
1 av 3
Falu gruva. Foto: Linda Zinderland/Sveriges Radio.
Falun falu gruva
2 av 3
Foto: Eva Larsen.
Helena Kvarnström, Visit Södra Dalarna
3 av 3
Helena Kvarnström, Visit Södra Dalarna. Foto: Eva Larsen.

Illa för turistnäringen om Falu Gruva tvingas stänga

"Det skulle vara jättejobbigt för Falun"
0:52 min

Det skulle vara dåligt för Falun om gruvan tvingas stänga för besökare i framtiden. Det menar Turistbyrån i Falun apropå den rapport som en bergsingenjör tog fram för något år sedan, och som visar på allvarliga säkerhetsbrister.

En besiktning som gjordes av gruvan för något år sedan visade på flera allvarliga säkerhetsbrister.

Bergsingenjören som genomförde besiktningen pekade bland annat ut sju områden i besöksgruvan där han bedömde risken som mycket stor för att stenblock skulle falla ner och skada människor. Hans slutsats blev att kanske måste gruvan stängas inom 10-100 år och då närmare tio år, trodde han.

Gruvan är en attraktion för turister i hela Dalarna och konsekvenserna skulle bli stora om gruvan skulle tvingas stänga.

– Både handeln, hotellnäringen och restauranger skulle drabbas, säger Helena Kvarnström destinationsutvecklare vid Visit Södra Dalarna.

Stiftelsen Stora Kopparberget som ansvarar för besöksnäringen kring gruvan säger att gruvan är säker. Till exempel har de tagit bort vissa stenar.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".