Försvarsminister tittar framåt
Ständigt påpassad under Folk och Försvarskonferensen i Sälen är försvarsminister Peter Hultqvist från Borlänge. Foto Stefan Ubbesen

Försvarsminister Hultqvist (S): Försvarsbeslutet oerhört viktigt

Peter Hultqvist (S): "Måste omfattas av en bred politisk uppgörelse så det blir stabilitet"
1:10 min

Årets Folk och Försvarskonferens i Sälen är extra viktig på grund av det försvarsbeslut som riksdagen ska fatta senare i vår. Det är ett oerhört viktigt beslut, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) från Borlänge.

– Det är ju den långsiktiga inriktningen utav försvarsmakten, och det är ett oerhört viktigt beslut säger Hultqvist, och fortsätter:

– Det här beslutet måste omfattas av en bred, politisk uppgörelse så att det blir stabilitet, och nu har vi en grupp med representanter från sex partier som hade ett första möte före jul, och som nu kommer att ha ett möte också här uppe under Rikskonferensen.

Arbetet med att ta fram underlaget till förslaget om den kommande försvarsuppgörelsen kommer nu intensifieras under våren och Peter Hultqvist räknar med att lägga fram propositionsförslaget för riksdagen någon gång i April.

Men det förutsätter förstås att just den breda politiska uppslutningen blir verklighet.

– Jag förutsätter att alla har en god vilja och så har jag uppfattade det, säger Hultqvist.

Så de här intensiva konferensdagarna i Högfjällshotellet i Sälen är viktiga inför det kommande försvarsbeslutet?

– Det är de därför att här ges möjligheter till både formella och informella möten som är viktiga.

– Det här är ju en samling för hela, så att säga, försvars-Sverige och här får ju alla inblandade redovisa sina respektive synpunkter, och det är ju naturligtvis så att det man säger här uppe det måste man ju sen kunna stå för i nästa steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".