En arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen är anmäld till personalansvarsnämnden. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

Arbetslösheten minskar mest i Vansbro

Mirzal Celhasic: "Näringslivet vågar i högre omfattning ta emot ungdomar"
1:01 min

Arbetslösheten fortsätter att minska i Dalarna och under hela förra året hörde Dalarna till ett av de fem län som har lägst arbetslöshet. Allra bäst går det för Vansbro kommun där arbetslösheten minskat mest i länet under december.

I Vansbro lyckas man dessutom bra med att minska arbetslösheten bland unga.

- Det är inte en sådan stor målgrupp men vi tar på största allvar att sätta individen i centrum och ger möjligheter att snabbt komma ut på arbetsmarknaden, säger Mirzal Celhasic som är chef för arbetsförmedlingen i Vansbro.

Arbetslösheten i Dalarna har bara minskat med knappt en halv procent under 2014. Men de lediga jobben i länet fortsätter att öka kraftigt, speciellt inom vård och omsorg.

Ser man till de unga så är läget bra. Arbetslösheten för unga mellan 18 och 24 år har i Dalarna gått ner från 16,5 procent till 14,4 procent. Men ännu bättre siffror visar Vansbro upp - där är arbetslösheten hos unga nu nere på 9,1 procent.

Enligt Mirzal Celhasic, chef för arbetsförmedlingen i Vansbro, så beror det på företag som vågar satsa på unga.

- Vi ser en trend här att näringslivet i högre omfattning vågar ta emot ungdomar på praktik och som resulterar i olika former av anställningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".