Så överlever du lättare om du är vilse i fjällvärlden

6:43 min

Kunskap, erfarenheter, tändstickor och extra kläder. Det här är några saker som gör att man lättare överlever på fjället om man skulle råka komma vilse eller på annat sätt fastna i fjällvärlden. Det berättar Lena Nilsson, som är ordförande i norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommitté.

– Det handlar mycket om erfarenhet, de var vana att vara ute. I det här fallet var det väldigt väldigt bra, annars vet jag inte hur det hade gått, säger Lena Nilsson, och fortsätter:

– Det handlar om att man ska behålla lugnet, i det här fallet hade de kört fast med sin skoter, och de hade då tagit sig ned lite nedanför sluttningen och hittat en gran så att de kom i skydd. Det krävs ju mycket kunskap i det här, och erfarenhet.

Vad bör man mer tänka på om man ger sig ut på fjället?

– I det här fallet har vi haft hjälp av att hans telefon fungerade, och det gjorde att vi kunde lokalisera dem. Hade den inte fungerat hade det varit mycket mycket svårare. Vi hade också vädret emot oss, det kom in mycket dimma.

– Och man ska alltid ha med sig rätt utrustning. Huvudsaken är att man har något så att man kan göra eld, man kanske också har tillgång till bensin om man har en skoter.

– Lite extra kläder, något att äta och dricka är jättebra, sedan om man tittar stort på det hela så är det ju bra om man berättar för någon annan vart man har tänkt åka. Man kan titta på vädret innan man ger sig ut, och är man osäker så ska man följa markerade leder, och man kan prata med folk som är kända i området hur det ser ut, säger Lena Nilsson.