Morots- och lökomelett är både mättande och billigt. Foto: Sara Nyström
Morots- och lökomelett är både mättande och billigt. Foto: Sara Nyström

Billiga veckan på matbordet

Med några få enkla ingredienser vevar du snabbt ihop en proteinrik och mättande måltid. Kocken Sara Nyström bjuder på morots- och lökomelett i P4 Dalarna Förmiddag.

Till en omelett

3 ägg

1 dl mjölk

1 msk olja

1 morot

1 gul lök

1 dl riven ost

1 msk smör

Salt och svartpeppar 

Börja med att grovhacka löken och riv moroten grovt, hetta upp en stekpanna och bryn på morötterna och löken med smöret i någon minut, det ska fortfarande vara lite kärna kvar i grönsakerna.

Krydda av med salt och peppar och häll över i en skål. Torka ur pannan och hetta upp den igen. Vispa upp äggen med en gaffel tillsammans med mjölken, salta och peppra.

Häll i oljan i stekpannan och vänd ner äggstanningen, var noga med att röra hela tiden tills äggstanningen börjar stelna, då jämnar man till så den ligger jämnt över hela botten.

Strö över osten och lägg på morotsfräset på ena halvan av omeletten, vik sedan över den andra delen så man får en stängd omelett. Låt den få stå till sig i någon minut för att sedan vändas upp på en tallrik och ätas på direkten.

TIPS! När slutet på osten börjar närma sig, istället för att slänga den sista biten, riv och frys in den och tag fram den till sådana tillfällen när det behövs för varma rätter som denna eller i tex. lasagnen.

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".