Fjällen. Foto Bertil Ericson, Scanpix.
Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Fjällsäkerhetsrådet vill se svenska GPS-appar

"Behöver utveckla den här sortens teknik"
0:52 min

När människor försvinner i fjällvärlden kan det vara svårt att hitta dem. I många andra delar i världen finns redan appar där man kan få fram korrekt position - men få i Sverige, vilket Fjällsäkerhetsrådet vill se fler utav.

- Vi behöver utveckla en den här typen av teknik för mobilanpassad postionering även för fjällsäkerhetsarbetet i framtiden, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, som alltså gärna ser en mobilapp som exakt kan visa var en nödställd befinner sig.

Ett knapptryck på mobiltelefonen skulle enkelt kunna användas av en nödställd och ge räddningstjänsten den exakta positionen var man befinner sig – något som i dag inte är möjligt ute i glesbygd eller i fjällvärlden.

Både i Österrike, Island och i Frankrike finns redan sånna appar, alltså program till en smartphone, men de fungerar inte i Sverige. Fast Per-Olov Wikberg tror att en svensk variant snart är här.
- Jag tror det är en naturlig del i utvecklingen. Men det är också en fråga för SOS Alarm för det är de som tar emot larmet och behöver den här typen av teknik.

SOS Alarms presschef, Anders Klarström, meddelar till Sveriges radio att det finns en alternativ app från Nationella viltolycksrådet där exakta koordinaterna kan anges.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".