Ann-Sofie Sterio verksamhetsansvarig på kvinnojouren Borlänge- Säter. Foto: Salam Abu-Iseifan
Ann-Sofie Sterio verksamhetsansvarig på kvinnojouren Borlänge- Säter. Foto: Salam Abu-Iseifan

Våldsutsatta kvinnor får inte plats på skyddade boenden

Ann-Sofie Sterio: "Det händer att man blir placerad på ett vandrarhem"
0:53 min

Hjälpinsatser för kvinnor som utsätts för mäns våld i Borlänge och Säter ökar stadigt, det visar en statistik som Kvinnojouren Borlänge-Säter har tagit fram. Trots detta hänvisas flera kvinnor och barn till ett annat boende på grund av platsbrist.

Ann-Sofie Sterio, som är verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Borlänge- Säter, ser bekymmersamt på platsbristen.

– Det är ju såklart ett stort problem, när kvinnor som behöver skydd kanske inte får det skydd man behöver. Och någonstans handlar det om resurser. Skulle det finnas fler boenden och resurser för det, så skulle ju det vara bättre, säger Ann-Sofie Sterio.

De kvinnor som söker stöd i form av samtal och inte behöver boende, har man fortfarande möjlighet att ta emot, där finns inga väntetider.

Men det kommer alltså alltmer förfrågningar från olika socialtjänster som behöver plats för kvinnor som behöver fly från sina egna hem, och på grund av platsbrist tvingas man ta till nödlösningar.

– I bästa fall hamnar man på en annan kvinnojour, men det händer ju även att man blir placerad på ett vandrarhem. Och där får man ju varken stöd eller skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".