Kossa på grönbete. Toby Talbot/TT
Kossa på grönbete. Toby Talbot/TT

Sanktioner mot Ryssland slår mot svenska mjölkbönder

Magnus Oscarsson (KD): "Situationen är ohållbar"
1:45 min

Som ett svar på sanktionerna har Ryssland stoppat importen av mjölk och mjölkprodukter från EU. Produkterna blir nu till stor del kvar inom EU och bidrar till ett överskott som pressar priserna. Det påverkar ersättningen till bönderna. För många mjölkbönder har nu den ekonomiska situationen blivit ohållbar, menar riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD).

– Många lantbrukare har hört av sig till mig och berättat att situationen är ohållbar, säger Magnus Oscarsson, som nu tagit initiativ till ett krismöte i riksdagen i dag.

Han anser att det är viktigt att frågan lyfts och att riksdagen får chans att lyssna på hur lantbrukarna har det.

Under det senaste halvåret har den betalning som lantbrukaren får för mjölken sjunkit till rekordlåga nivåer. En starkt bidragande orsak är det ryska importstoppet av livsmedel från EU.

Länder som Tyskland, Polen och Finland exporterade tidigare mjölkprodukter till Ryssland. Produkter som nu till stor del stannar inom EU och bidrar till ett överskott av mjölk, ost, smör och andra mjölprodukter. Överskottet pressar böndernas betalning.

– Vi ska inte behöva stå för politiska beslut när Putin härjar. Det måste samhället hjälpa oss med, säger Peter Peterson, mjölkbonde utanför Eneryda i Småland.

Hur allvarligt är det?

– Det är jätteallvarligt. Folk gråter. De kan inte betala sina räkningar.

Under hösten har Peter Petersons gårds intäkter från mjölkförsäljningen sjunkit med cirka 30 procent, berättar han.

– Det gör 800 000 i intäkter på denna gården.

På ett år?

– På ett år. Det snyter du inte ut ur näven. Det är jobbigt att leta upp de pengarna, så jag tar inte ut lön i år. Det räcker det inte till.

Förutom, politiker och mjölkbönder kommer också företrädare från banker, jordbruksverk, mejeriföretag och handel att vara med på dagens möte i riksdagen, berättar Magnus Oscarsson, kristdemokrat och ledamot i miljö och jordbruksutskottet.

– Det här måste bli ett forum där vi diskuterar hur vi kan rädda svensk mjölkproduktion kvar i landet. Vi får titta på olika bitar, säger Magnus Oscarsson.

Hör ett längre inslag i P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".