Bild tagen från ett sönderbombat hus i staden Kobani i norra Syrien. Fler sönderbombade hus syns i bakgrunden. Foto: Jake Simkin/TT.
1 av 2
Syrien är ett av de länder som nämns i den preliminära rapporten om antalet krig i världen. Foto: Jake Simkin/TT.
Daniel Riazat
2 av 2
Daniel Riazat (V). Foto: TT.

Riazat (V) hemkommen från krigsdrabbat område

Daniel Riazat (V): "Tänker på människor som bor i den situationen varje dag"
0:59 min

Ljud av bomber, skottlossning, kallt och avstängd el för människorna. Så beskriver Daniel Riazat (V), riksdagsledamot från Dalarna, som nyligen kommit hem från ett besök vid gränsen till Kobane i Syrien.

För inte alltför länge sedan var Kobane en rätt vanlig småstad med 50 000 invånare i norra Syrien. Sedan i somras har strider pågått mellan krigare från Islamiska Staten, IS, och kurdiska styrkor och nu är staden i stort sett sönderskjuten. 

Daniel Riazat Vänsterpartiets riksdagsledarmot från Dalarna, har nyligen kommit hem från att ha besökt flyktingläger på gränsen till Kobane och berättar om sina upplevelser:

– Det var ljud av bomber och skottlossning, för oss var det jobbigt, och då tänker man på människor som bor i den situationen varje dag. Det var minusgrader, vi tyckte att det var kallt trots att vi hade svenska vinterkläder på oss, och så är det barn som går runt betydligt mindre klädda än oss. Och dessutom stänger man av elen från den turkiska sidan så att människor inte ska kunna värma sig, vilket skedde varje dag, berättar Riazat.

Som närmast bodde Daniel Riazat 400 till 500 meter från gränsen till sönderskjutna Kobane. Ungefär mellan Kobane och den kurdiska staden Suruc i Turkiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".