Naturvårdsverket har överklagat kammarättens beslut om inhibition.
Foto: Scanpix.

Naturskyddsföreningen nöjd med stoppad vargjakt

Naturskyddsföreningen: "Vi anser inte att vargen har en gynnsam bevarandestatus"
0:59 min

Idag ska kammarrätten besluta om det var rätt eller fel av förvaltningsrätten att stoppa licensjakten på varg i Örebro och Värmland. I Dalarna är vargjakten sedan tidigare stoppad av Naturvårdsverket.

Det är Naturvårdsverket som är sista instans att överklaga vargjakten till. Men det menar Förvaltningsrätten inte är förenligt med EU-direktiv och därför stoppades jakten i Örebro och Värmland i fredags.

Den stoppade vargjakten överklagades i sin tur till kammarrätten som under torsdagen ska besluta om det var rätt eller fel av förvaltningsrätten att stoppa jakten.

Ulla Magnusson är ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna, och så här tänker hon om turerna kring vargjakten:

- Jag tänker naturligtvis att det är väldigt olyckligt att det blir på det här sättet. Jag förstår jägarnas frustration när de ställt in sig på att jaga och jakten ställs in i sista sekund. Men samtidigt är vi som företräder allmänintresset glada för det här, säger hon.

Att vargjakten stoppades?

Ja, naturligtvis. Eftersom vi inte anser att vargen har en gynnsam bevarandestatus som den ska ha enligt arthabitatdirektivet från EU, säger Ulla Magnusson.

Vad tror du beslutet blir?

- Jag har ingen aning. Det finns ingen ordning i det här egentligen.

Om kammarrätten säger att det var fel av förvaltningrätten att stoppa vargjakten, vad får det för konsekvenser?

Ja, då stätter väl vargjakten i gång i Örebro och Värmlands län, säger Ulla Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".