Nya bostäder och butiker planeras i Ludvika centrum
1 av 2
Så kan kanske kvarteret Orren i Ludvika centrum komm att se ut i framtiden
Nya bostäder och butiker planeras i Ludvika centrum
2 av 2
Ulf Rosenqvist, Ludvikahems VD framför Folkets Hus-parkeringen i Ludvika centrum. Foto Stefan Ubbesen

Så ska centrum i Ludvika utvecklas

"Vi pratar om en kostnad på 400-500 miljoner kronor"
1:00 min

I Ludvika har bland andra kommunala Ludvikahem ett ambitiöst projekt på gång, för att utveckla Ludvikas stadskärna. En satsning på att bygga bland annat nya lägenheter och butiker.

Det är viktigt för oss att fortsätta arbetet med att utveckla Ludvika centrum säger Ludvikahems VD, Ulf Rosenqvist, som berättar mer om projektet

– Vi vill bygga mera bostäder framför allt, men också fler parkeringar för besökande och fler butikslokaler, säger Ulf Rosenqvist.

Planen går ut på att man ska bygga hus runt om en grönskande innergård på den nuvarande Folkets Hus-parkeringen, men frågan är förstås då var besökare ska ställa sina bilar

– Ja, den stora delen av parkeringen hamnar under marken, säger, Ulf Rosenqvist och fortsätter:

– Idag har vi 170 parkeringplatser men i det här projektet är det meningen att det ska bli 350 p-platser.

Vad gäller nya bostäder så blir det, enligt det projektförslag som nu finns, 150 nya lägenheter och det behövs eftersom kön är lång och behovet av nya bostäder i centrum är stort, säger Ulf Rosenqvist som berättar att kostnadsberäkningen för hela projektet som det ser ut idag handlar om mycket pengar.

– Totalt sett så pratar vi om en kostnad på 400 till 500 miljoner kronor, men det här ska ju delas på av flera olika aktörer, för kommunen ska ju inte själv satsa så mycket egna pengar i ett sånt här projekt utan kostnaden ska alltså delas av flera olika intressenter.

När kommer projektet stå färdigt?

Ulf Rosenqvist är noga med att påpeka att det här är ett stort projekt som säkert kommer att dra ut på tiden under många år eftersom vi får ju bygga ut efter behov men 2019 är i alla fall en viktig tidpunkt säger han:

– Ja det är ett viktigt år, för då fyller Ludvika 100 år som stad och då har vi tänkt oss att söka som Årets Stadskärna, och då måste i alla fall, föstar etappen i projektet vara klar, säger Ulf Rosenqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".