Pelle Marklund
Pelle Marklund. Foto: SR.
P4 DALARNA BLOGGAR

Jorden runt med Pelle Marklund

Hur många hockeyresor kan man åka på under en livstid? Hur många mil blir det totalt? Hur många korvar kan man köpa i Rättvik, och hur många rävar kan man se i Hisvåla?

Sportreporter Pelle Marklund bloggar idag om sina hockeyresor. Hur många har det blivit genom åren egentligen? 

Ibland vill man få svar på det omöjliga. Som exempelvis hur många gånger har jag klippt gräsmattan, hur många gånger har jag varit på Liseberg, hur många gånger har jag ätit makaroner och köttbullar.

Tänk om det fanns ett hjälpmedel som räknade fram allt sånt här...

Jag har ofta, på väg till ishockeymatcher i Leksand och Mora, grunnat på hur många gånger jag åkt de här sträckorna. Är det 500 gånger? Är det 1 000 gånger?

Jag känner till vägarna väl, har någorlunda koll på kurvor och viltstråk. Men har inte exakt koll på hur många gånger jag åkt från Falun till Leksand, och från Falun till Mora.

Självklart skulle jag ha fört statistik, det hade ju varit enkelt. Men inte tänkte jag på det när det här "masrallyt" startade i mitten av 80-talet, då främst med destination Leksand. När sedan Mora IK 2004 klev upp i högsta serien intensifierades även resorna till Mora.

Självklart har jag försökt mig på en uppskattning av antalet hockeyresor.

Så här ser den ut:

Från mitten av 80-talet fram till nu har jag förmodligen besökt Leksands hockeyarena vid 20-talet matcher i snitt per säsong, i tjänst eller i förkovrande syfte. Det ger en uträkning i stil med: 30 säsonger a 20 matcher blir 600 tillfällen.

Från 2004 och fram till nu har jag uppskattat besöken i Moras ishall till: 10 säsonger a 15 tillfällen, vilket ger en siffra på 150 tillfällen.

Ovanstående är lågt räknat, det ska tilläggas. Det kan faktiskt vara ännu fler gånger än så. Därför lägger jag på 50 resor, 30 till Leksand och 20 till Mora, det känns adekvat.

Nåväl, totalt skulle det i så fall handla om 800 hockeyresor under de här åren.

Till Leksand är det ungefär elva mil tur och retur (630 tillfällen x 11 mil), till Mora knappt 20 mil (170 x 20). Antalet mil som jag rest för att bevaka dalaishockeyn skulle då bli cirka 10 330 mil.

Svindlande siffror…

Runt jordklotet är det 4 000 mil, alltså har jag kört två och ett halvt varv runt jorden…!

Följdfrågorna hägrar i bakgrunden.

Hur många korvar har jag köpt i Rättvik, hur många rävar har jag sett i Hisvåla, hur många avåkningar har jag sett i Sågmyra, etc.

Vad funderar ni på…?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".