Varg
Foto: TT

Nytt beslut om licensjakt på varg väntas tas under dagen

Jägarna i Värmland och Örebro drog igång vargjakten vid gryningen i morse. De förberedede sig för jakten genom att ringa in var vargarna befinner sig. Senare idag väntas Länsstyrelsen Dalarna komma nytt beslut om licensjakt på varg i länet.

Det jublades högt bland jägarna i vargtäta Värmland när kammarrätten i Göteborg i går undanröjde förvaltningsrättens beslut att stoppa jakten av rent juridiska skäl. Nu kom jakten igång en vecka försenad. Men jägarna har fortfarande tiden fram till 15 februari att skjuta de 36 djur det gäller i Värmland och Örebro län.

Enligt den senaste inventeringen som gjordes vintern 2013 finns det omkring 170 vargar i Värmland. Av dem ska 24 skjutas i fyra revir som finns i två områden, dels två revir i ett område nordväst om Torsby i norra Värmland, dels två revir i ett område mellan Forshaga och Sunne i södra delen av länet.

– Målsättningen är att de här reviren ska bort i sin helhet. Licensjaktens syfte är att begränsa antalet revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland till TT.

I Örebro län handlar det om två revir utanför Nora där maximalt tolv vargar får fällas.

– Det är alltid svårt att uppskatta exakt hur mycket varg som finns i de här områdena, men vi har spårat varg och tagit prover så mycket vi hunnit innan jakten för att se så att det inte finns några genetiskt värdefulla individer, säger Magnus Eklund, chef på miljöavdelningen på länsstyrelsen i Örebro.

Så jägarna kan skjuta vilka vargar som helst?

– Ja, det är så den här jakten är utformad.

Ingvar Hellquist, ordförande i Järgarförbundet i Örebro län, berättar hur jakten nu inletts:

– Man organiserar det så att några nu åker runt med motorfordon och spårar. Det är rätt stora områden det handlar om så man söker först efter ingångsspår för att ringa in var vargarna finns, innan fler jägare tillkallas.

– Hur djuren rör sig på dagarna har med sol och vind att göra, de kan ibland byta plats på dagen för att komma i lä. Annars rör sig djuren oftast på nätterna och ligger stilla på dagarna.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".