Smedjebackens kanslichef Ewa Dagwall
Smedjebackens kanslichef Ewa Dagwall. Foto: Anna Lindgren

Smedjebackens kanslichef kommenterar skillnaderna i friskvården

Kanslichef Ewa Dagwall: "Jag tänker ingenting"
1:04 min

I Smedjebacken får de anställda på de kommunala bolagen över 4 000 kronor i friskvårdsbidrag. Men de kommunanställda får däremot ingenting i bidrag utan får istället en betald friskvårdstimme i veckan. Nu berättar Smedjebackens kanslichef om varför man har valt friskvårdstimme i kommunen.

– Vi har bedömt att det är viktigt att man rör på sig naturligtvis och just att man har en arbetstimme till att nyttja det. Att det inte behöver vara på fritiden som man använder den. Det är så det har resonerats från början, säger kanslichef Ewa Dagwall.

Som P4 Dalarna har berättat tidigare så är det stora skillnader mellan kommuner och kommunala bolag när det gäller friskvård.

De kommunala bolagen i Smedjebacken bidrar med 4 300 kronor till sina anställda, medans kommunen inte ger ut något friskvårdsbidrag alls.

Undersköterskor har nu reagerat och tycker att det känns orättvist, eftersom de inte kan utnyttja friskvårdstimmen på grund av hög arbetsbelastning.

Men kanslichef Ewa Dagwall har en annan uppfattning om de stora skillnaderna mellan kommun och bolag.

– Jag tänker ingenting, det är en överenskommelse som de har gjort där ute.

Men tror du inte att anställda tycker att det här känns orättvist?

– Jag vet inte vad man tycker, jag har ingen uppfattning i den frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".