Maria Norrfalk
1 av 2
Maria Norrfalk skriver under krisstrategin. Foto: Kristian Åkergren.
Lars Lindahl områdeschef för polisen
2 av 2
Lars Lindahl områdeschef för polisen. Foto: Kristian Åkergren.

Förbättrad krishantering i Dalarna

Projektledaren Kajsa Sjösvärd: "Vi övar regelbundet."
4:18 min

Nu ska Dalarna bli bättre förberett på om en kris skulle inträffa. Idag undertecknade flera aktörer en gemensam strategi för hur en kris ska hanteras framöver.

Kriser är något som Dalarna varit förskonat från under en långt tid. Senast länet låg i beredskap var när röken drog in från den stora skogsbranden i Västmanland i somras.

För att bättre vara förberedd på om en kris skulle inträffa, undertecknade i dag flera aktörer en gemensam strategi för hur en sådan ska hanteras framöver.

– Man kan säga att en kris är en händelse som inträffar plötsligt, drabbar många människor och som kräver stora samhällsresurser. Och där kanske våra ordinarie resurser inte räcker till, säger Kajsa Sjösvärd som är projektledare på Länsstyrelsen i Dalarna.

Sedan 2013 har arbete pågått med att få till ett samarbete mellan både offentliga och privata aktörer i länet för att på bästa möjliga sätt kunna motverka framtida kriser.

I dag skrevs strategin under av bland annat länets 15 kommuner, polis och Trafikverket, men också Clas Ohlson, Ica och TeliaSonera.

– Det är första gången som det manifesteras såhär tydligt, säger Kajsa Sjösvärd.

Hur ska Dalarna då tackla en kris?

– Det vi gör i dagsläget är att delar av de inblandade aktörerna möts över Rakel eller telefon varje vecka för att stämma av hur läget är i vårat län, svarar hon.

Är ni förberedda om en kris skulle ske?

– Vi övar regelbundet. Delar av de här grupperingarna övar ungefär två gånger per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".