Siljan Chark lägger ned slakteriet i Bäsinge
1 av 2
Runar Gustavsson och Siv Eriksson blir av med sina jobb när slakteriet i Bäsinge läggs ned. Foto Stefan Ubbesen
Siljan Chark lägger ned slakteriet i Bäsinge
2 av 2
Efter 70 års verksamhet läggs nu Bertil Erikssons slakteri AB i Bäsinge ned. Foto Sterfan Ubbesen

Slakteri läggs ner - flera förlorar jobbet

Siv Eriksson: "Inget vidare att bli arbetslös när man är 62 år"
1:09 min

12 jobb försvinner och en 70-årig epok går i graven när företaget, Bertil Erikssons slakteri AB i den lilla byn Bäsinge i Avesta kommun köpts upp och läggs ned av Siljan Chark. Istället flyttas delar av verksamheten till slakteriet i Ickholmen i Rättvik.

Runar Gustavsson är idag VD för slakteriet i Bäsinge och han berättar vad som nu händer.

– Nu stänger man det här slakteriet som vi räknar med att driva fram till sista mars och sen ska alltså en del av verksamheten flyttas upp till Ickholmen då, säger han och fortsätter.

– Man får väl se det här i perspektivet av den senaste utvecklingen som har varit inom branschen där vi har en minskad tillgång till djur och att vi har en ökad konkurrens av importerat kött.

Enligt Runar Gustavsson är lönsamheten vid slakteriet i Bäsinge bra utan det är alltså andra faktorer som ligger bakom nedläggningsbeslutet.

– Det här är ett sätt att skapa förutsättningar för framtiden, och för Dalarnas bönder så att dom kommer att ha ett modernt slakteri att vända sig till, säger Ulf Gustavsson.

I och med att slakteriet i Bäsinge läggs ned så blir 12 anställda av med jobben. Fem eller sex av dom kommer att erbjudas nya jobb i Ickholmen, men en som inte kommer att följa med är, Siv Eriksson som efter 35 års jobb i Bäsinge förstås inte är så vidare glad idag.

– Det är klart att när man blir arbetslös vid 62 års ålder så är väl inte det nåt vidare förstås. Även om jag förstås utvecklingen så är det ju tragiskt det här, säger Siv Eriksson.

Och ett kan man ju konstatera, och det är att nya arbetstillfällen inte växer på trän i Bäsinge.

– Nej det gör det inte. Det är en liten by så det är inget roligt det här, det är det inte, avslutar Siv Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".