If Metalls flyblad. Foto: Grim Rosendahl
If Metalls flyblad. Foto: Grim Rosendahl

IF Metall arbetar för att minska arbetsplatsolyckor

Monica Enarsson: "Den stora frågan är att vi inte ska dö på jobbet"
1:03 min

Minst en person dör varje vecka på sitt jobb, enligt Arbetsmiljöverket. För att minska den olycksstatistiken så uppmärksammar fackförbundet det här på olika sätt.

Bland annat delas flygblad ut på torget i Falun.

-- Färre människor ska göra lika många arbetsuppgifter vilket leder till att vi inte har hållbara arbeten.  Men den stora frågan är att vi inte ska dö på jobbet, säger Monica Enarsson som är ansvarig för fackligt politiska gruppen IF Metall avdelning 10 Dalarna.

Hon tycker att det behövs ökade resurser till dels Arbetsmiljöverket så att det kan bli fler arbetsinspektörer men även för att kunna stötta skyddsombuden och arbetsgivarna på ett bättre sätt än vad man gör idag.

– Vi har ju sett de senaste åtta åren att anslagen till Arbetsmiljöverket kraftigt sänkts, nästan 20 procent. Vilket har gjort att vi har färre inspektörer. Man har också lagt ner Arbetslivsinstitutet, säger Monica Enarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".