Tre tjejer i en skolkorridor.
Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

Skola satte maxgräns för utländska elever - får skarp kritik

"Första gången som jag stött på det"
1:27 min

Urvalskriterna bland de sökande till Sätergläntans Hemslöjdsgård i Insjön får nu skarp kritik från MYH, Myndigheten för Yrkeshögskolan.  Bland annat har skolan aktivt valt svensk-talande före icke-svensktalande och infört ett tak på hur många sökande från andra länder som får finnas i klassen.

- En del av de punkter som vi fick påbackning på kände vi redan till, säger Anne Ludvigsson som är ordförande för Sätergläntans styrelse.

Det var i samband med en inspektion av skolan som MYH, Myndigheten för Yrkeshögskolan, upptäckte de urvalskriterer som Sätergläntans hemslöjdsgård i Insjön haft till sina kompletterande utbildningar.

- Det är första gången som jag på det här explicita sättet, det vill säga att det står på pränt i styrdokumentet, säger Dan Andersson som är utredare vid MYH.

Bland annat har skolan valt svensktalande sökande framför icke-svensktalade och har också haft som regel att bara tio procent av klassen får bestå av utländska elever, alltså sökande från ett annat land.

Men Anne Ludvigsson från Sätergläntan menar att det är MYH som ställt krav på att utbildningen i huvudsak är till för svenska elever. Men det stämmer inte alls, enligt Dan Andersson på myndigheten.

Det är alltså exceptionellt de urvalskriter som Sätergläntan har?

- Det är som sagt första gången som jag stött på det på det här explicita sättet.

Han förklarar att det fanns ett resonemang om utländska elever, men det försvann när MYH tog över ansvaret för de kompletterande utbildningarna år 2009. Men fem år senare så finns fortfarande resonemanget kvar på Sätergläntan, till och med inskrivet i skolans styrdokument.

Skolan har nu fram till den 16 februari på sig att åtgärda bland annat urvalskriterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".