Skid-VM
1 av 2
Foto och montage: P4 Dalarna.
cektura fakturor
2 av 2
Fakturor från bolaget Vectura som VM-bolaget skickat vidare till Falu kommun som betalt dem.
VI GRANSKAR SKID-VM 2015

Misstänkt jäv inom VM-bolaget

Expert: "Ser ju inte snyggt ut"
1:06 min

Falu kommun kan ha brutit mot upphandlingslagen när man låtit VM-bolaget köpa saker som kommunen bekostat. Nu kan vi även avslöja att kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) är anställd av ett bolag som de köpt tjänster av på det sättet.

– Jag har över huvud taget inte varit med och hanterat varken upplägget eller de här fakturorna, säger Jonny Gahnshag.

Kan du förstå att det ser olämpligt ut?

– Nej.

2013 upphandlade VM-bolaget byggledningstjänster från konslutbolaget Vectura för över två miljoner kronor. Fakturorna skickades sedan vidare till Falu kommun som betalade dem och kringgick på så sätt upphandlingslagen.

2012 hade Vectura köpt konsultbolaget Ledningskompaniet som Jonny Gahnshag är tjänstledig ifrån sedan 2008.

Vid den tiden var han var alltså både kommunstyrelsen ordförande i Falun, styrelseledamot i VM-bolaget och anställd av ett bolag som kommunen kringgick upphandlingslagen för att köpa tjänster av.

Andrea Sundstrand är expert på offentliga upphandlingar:

– Om det hade varit en upphandling så hade det naturligtvis varit viktigt att man sett till att det inte blev en jäv-situation. Om han nu sitter på tre olika stolar här. Men det ser ju inte snyggt ut som det ser ut nu när man inte ens har upphandlat utan köpt för en massa pengar direkt antar jag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".