Lars Lundh (S) och Leif Bergh (M)
Lars Lundh (S) och Leif Bergh (M). Foto: Martin Eriksson.
P4 DALARNA GRANSKAR SKID-VM 2015

Revisorerna efter granskningen: Vi ska vända på varje sten

Kommunrevisorerna: "Vi slog på larmklockorna med en gång"
5:14 min

Efter P4 Dalarnas granskning om spelet bakom skid-VM - med bland annat misstänkt lagbrott och misstänkt jäv - så ska kommunens revisorer nu starta en utredning. Vi ska vända på varje sten, säger Leif Bergh (M) ordförande för kommunrevisorerna i Falu kommun.

Vi kan bli skyldiga att följa upphandlingslagen. Den har vi velat få bort.

Ja, så uttrycker sig VM-generalen Sven von Holst i ett mail till Faluns socialdemokratiska kommunalråd Jonny Gahnshag.

Och det sätter fingret på det som P4 Dalarnas granskning av skid-VM visar: Att Falu kommun och Vm-bolaget velat kringgå lagen om offentlig upphandling för att snabba på ombyggnationerna av Lugnet inför skid-VM.

– Det var en väldigt olustig information vi fick i morse, och det var inte helt oväntat, säger Leif Bergh.

– Jag kände "inte nu igen", det var min spontana reaktion. Ska Falu kommun hamna i smeten en gång till, säger Lars Lundh (S), som är vice ordförande för kommunrevisorerna.

Revisorerna ska ha insyn i det mesta i en kommun, men just VM-bolaget har de stängts ute från.

– Så länge kommunen ägde hälften av bolaget så var det tvingande att ha en lekmanna-revisor enligt kommunallagen. Men i samband med omorganisationen av ägarförhållandena med Svenska skidspelen, VM-bolaget och Falu kommun, så ägde ju inte kommunen hälften av aktierna och då är det inget krav att ha en lekmanna-revisor, men självklart hade man kunnat behållit det om man hade tyckt att det vore bra, säger Lars Lundh.

Men det gjorde man inte?

– Det gjorde man inte.

Vad tycker ni om det?

– Vi tyckte att det var olyckligt för det innebar ju att vi tappade insynen i VM-bolaget, och eftersom det är en händelse som berör mycket av Falu kommuns verksamhet, så tyckte vi att det var mycket olyckligt, säger Lars Lundh.

I morse i P4 Dalarna kunde vi höra docenten Andrea Sundkvist, som är expert på offentliga upphandlingar, och hon menar att kommunen har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Varför är det allvarligt?

– Vi ska ju följa lagar och förordningar, och om det nu är så här så känns det väldigt besvärande. Vi har redan pratat med våra sakkunniga om att vi ska göra en djupgranskning i det här ärendet, säger Leif Bergh.

När gjorde ni det?

– I morse klockan åtta.

– Vi slog på larmklockorna med en gång, säger Lars Lundh.

Jonny Gahnshag hävdar att det inte gått in några kommunala skattepengar i VM-bolaget, stämmer detta?

– Jag vill inte spekulera i detta innan vi gjort våran granskning. Vi kommer titta på de transaktioner som gjorts mellan kommunen och bolaget, och kommunens tjänstemän och politiker och hur det har gått till. Och är det så att det stämmer de här uppgifterna så är det ju mycket allvarligt, och det kan bli allvarliga konsekvenser för Falu kommun, konstaterar Lars Lundh.

Vi kan idag också berätta att kommunalrådet Jonny Gahnshag kan vara jävig. Han är tjänstledig från sitt jobb som konsult på ett företag som kommunen köpt tjänster ifrån i samband med skid-VM. Känner ni till detta?

– Ja det gör vi, men vi vill inte spekulera i om det är jäv eller inte, säger Lars Lundh.

Hur lång tid kan den här utredningen ta?

– Det har vi ingen uppfattning om. De har fått uppdraget och vi kommer under dagen stämma av det här med våra sakkunniga revisorer. Men det är viktigt i en sådan här situation att vi går rätt fram och att vi vänder på alla stenar, vi kommer göra en djupdykning i den här verksamheten, säger Leif Bergh.

Det var inte länge sedan som Falu kommun var i blåsväder när det gäller PEAB-härvan, och nu slås det här upp stort. Hur påverkas Falu kommuns anseende av sådana här nyheter?

– Det är inte bra för Falu kommun, det är förödande för varumärket, avslutar Lars Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".