Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.
Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket. Foto: TT.
P4 DALARNA GRANSKAR SKID-VM 2015

Konkurrensverket granskar VM-organisationens upphandlingar

"Vi har öppnat ett granskningsärende"
1:31 min

Det finns flera frågetecken kring upphandlingen av arbeten inför skid-VM i Falun. P4 Dalarnas granskning visar bland annat att VM-organisationen gjort upphandlingar av jobb som Falu kommun sedan betalat för, och nu ska Konkurrensverket undersöka om upphandlingen gjorts på ett riktigt sätt.

P4 Dalarna har idag kunnat berätta om hur ett särskilt bolag bildades för att kunna kringgå reglerna om offentlig upphandling. Kommunens egna revisorer beslutat att granska förfarandet och nu vill också statliga Konkurrensverket inleda en granskning.

– Vi har öppnat ett granskningsärende och bestämt oss för att gå lite djupare i det här och fråga vad som faktiskt har hänt, vilka avtal det finns mellan de olika aktörerna och vilka produkter och tjänster som har köpts in. Sen ska vi avgöra om det är förenligt med upphandlingsreglerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.

Är det här allvarligt?
– Skulle det visa sig att det har skett en överträdelse så kan det naturligtvis vara allvarligt, säger Dan Sjöblom.

Det handlar om ett aktiebolag som bildades 2011 för att förbereda och genomföra skid-VM i Falun. Falu kommun ägde hälften och Svenska Skidförbundet andra hälften. Men bara ett år senare valde man att ta in Svenska Skidspelen som delägare vilket innebar att kommunen inte längre var majoritetsägare och därmed ansåg sig komma runt lagen om offentlig upphandling.

Idag avslöjades upplägget och man kan även berätta att Falu kommun kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling upprepade gånger eftersom de låtit VM-bolaget köpa saker som kommunen senare betalat.

– Skulle det visa sig att det har skett en överträdelse så kan det ju naturligtvis vara allvarligt. Regelverket är ju dels till för att tillförsäkra skattebetalarna att skattepengarna används på ett bra sätt. Dels är det till för att alla leverantörer som har möjlighet ska få vara med och tävla om kontrakten, säger Dan Sjöblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".