Kallelse mammografi
Foto: Sofia Svenblad.
P4 DALARNA BLOGGAR

Jag har fått kallelsen...

Jaha, där kom det, beviset på att jag nu helt säkert har lämnat allt ungdomligt bakom mig för länge sedan. Jag har fått kallelsen. Till mammografin.

Sofia Svenblad på Klartext bloggar idag om påminnelsen om att man inte är odödlig.

Den damp ner i brevlådan häromdagen, som för att påminna mig om att nu är det allvar här, nu går det bara utför.

Jag ska fylla 40 och alla kvinnor i Sverige som ska beträda denna åldersgräns får en kallelse till mammografin i förebyggande syfte. 150 kronor ska jag betala för att klä av mig behån inför främmande människor och sedan försöka klämma fast brösten i något slags röntgenutrustning så att det går att se om allt är okej därinne. Det är bra tycker jag, att vi kvinnor här i landet har den möjligheten.

Fast samtidigt kan jag inte låta bli att känna att den här kallelsen jag har fått är mer än bara en kallelse till mammografin.

Det är en påminnelse om att jag inte är odödlig. Att jag nu träder in i en ny period av livet. Nu ska jag gå på powerwalk med stavar istället för på barnvagnspromenader. Nu måste jag duktigt träna och belasta skelettet, för nedbrytningen börjar vid 40 har jag hört.

Jag ska dessutom bli kortare nu också! Från 40-års åldern minskar nämligen kvinnors kroppslängd några centimeter per tio-årsperiod. Det finns tyvärr hur mycket som helst att söka på nätet om denna biologiska process, åldrandet.

Och det känns lite: Ska det va på det här viset? Är det så här det ska vara, som Plus-Sverker brukade säga. Kan jag inte bara kasta den här ålderskallelsen i hans röda soptunna och låtsas som ingenting? Kalla mig för 39 + resten av livet. Göra uppror mot framtiden, klä mig i allt för ungdomliga nätstrumpbyxor så att jag ser ut som en kassler, desperat dansa natten lång och vägra åldras?

Eller kanske bara snällt gå dit, det är ju för min egen skull. Såklart jag ska. Fast vad händer om det blir strömavbrott mitt under mammografin, får man vara fastklämd där då, de sista ljuva åren?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".