Outokumpu i Långshyttan
Foto: Kerstin Edquist.

Oro inför stålverkens framtid

Rasmussen: "Rädd att vi kommer tappa kunder, och då är vi inte lönsamma"
0:59 min

Efter en omorganisation av Outokumpu, som bland annat äger Järnverket i Avesta, är Metalls ordförande Bjarne Rasmussen mycket orolig för framtiden. Det kommer att bli mindre fokus på det som är de svenska järnverkens styrka, nämligen att tillverka specialstål, menar Bjarne Rasmussen.

– Styrkan i Sverige på stålindustrin, har varit att vi hittat våra nischer, vi kan vara unika med våra kunder och med vår produktion. Och det är därför vi har en mycket stark stålbit i Sverige. Nu kommer vi bli behandlade som standardproducenter, säger Bjarne Rasmussen.

Samtidigt som de svenska järnverken är inriktade på specialstål, till exempel plåtar till kärnkraftsindustrin, så är Outokumpus verk i norra Finland inriktat på enklare produkter, så kallat standardstål.

– Jag är rädd att vi kommer tappa kunder, och vi kommer inte bli lönsamma och då kommer de att lägga ner, säger Bjarne Rasmussen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".